Czym są dodatki e?

Czym są dodatki e?

Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych widzimy dodatki e, czyli substancje o różnych funkcjach. Budzą one sporo kontrowersji, chociaż tak naprawdę większość z nas bardzo niewiele o nich wie. Czym właściwie są te dodatki?

Czym są dodatki e?

Dodatki do żywności są substancjami naturalnymi lub chemicznymi, które dodaje się do żywności. Nie spożywa się ich samych, ale po dodaniu ich do jedzenia spełniają różne funkcje. Mogą one zmieniać lub wzmacniać smak jedzenia lub wydłużać ich datę przydatności do spożycia. Jest ich bardzo dużo i część z nich może być dla nas szkodliwa. Jest wokół ich bardzo dużo kontrowersji, bo niektóre z nich mogą nawet wywoływać nowotwory. Inne będą sprawiały, że pojawią się u nas nieprzyjemne objawy, takie jak bóle głowy czy nudności. Niemniej jednak, nie wszystkie z nich są złe, bo część jest w stu procentach naturalna i nie ma wpływu na organizm ludzki. Bardzo ważne jest to, żeby być w stanie odróżnić te dobre dodatki do żywności od tych złych. W tym celu należy zapoznać się z ich listą i działaniem na nasze zdrowie oraz skutkami ubocznymi.